Verfgeheimen: Hoe wordt verf eigenlijk gemaakt?

Met eigen ogen de knallende pigmenten zien. Erachter komen hoe die mooie verf nou eigenlijk wordt gemaakt. Nieuwe technieken leren met de producten van Royal Talens. Dat is wat ik wilde. Dus dat is wat ik ga doen! Op een ‘Heutink workshop dag’ neem ik je mee in de fascinerende verfwereld.

 

Lekkere binnenkomer

Het mooie pand gebouwd in de stijl ‘Amsterdamse school’, valt op. Inktpotjes verwerkt in de gevel. De naam ‘Talens’ gebeeldhouwd boven de deur. Ik moest een gebouw verderop zijn. Het Talens Experience Center. Twee aardige vrouwen heten me welkom. De een vanuit Heutink de anders zal ons vandaag rondleiden. Eerst mijn knorrende maag vullen. Thee en stroopwafel vervullen hun taak. De rondleiding begint maar helaas mogen er in de fabriek geen foto’s gemaakt worden, in verband met de recepten en grondstoffen die daar liggen.

 

De fantastische fabriek

Nadat we een stukje geschiedenis horen, gaan we naar het hoofdgebouw. Door het gebouw hangen veel kunstwerken. Super leuk, net een mini museum. In de eerste hal worden tubes verf, potten ecoline en flessen plakkaatverf gevuld met machines waar veel technische handelingen bij komen kijken. Een klein deel wordt met de hand verpakt, wat een monniken werk! Voor de producten met oplosmiddelen hebben ze een aparte machine. Helemaal afgesloten zodat er geen nare stoffen vrij komen.

 

‘Ik kan me nog net bedwingen om niet stiekem wat pigment te pakken en in de lucht te gooien’

 

Feeling teeny tiny

Na de verpakkingshal komen we bij de grondstoffen. Ik voel me klein tussen de mega stellingen met papieren zakken. Het meest indrukwerkkende van deze hal, zijn de kleurstoffen die je te zien krijgt. MEGA wat een felle kleuren. Ze doen me denken aan het Indiase Holifeest. Ik kan me nog net bedwingen om niet stiekem wat te pakken en in de lucht te gooien. Dat zou vast niet gewaardeerd worden.

De recepten worden hier heel nauwkeurig gemaakt zodat steeds de zelfde kleur gegarandeerd kan worden. Nadat alle grondstoffen bij elkaar zijn gezocht, gaan ze door naar de volgende hal om gemengd te worden. In grote ketels wordt de emulsie rond gedraait om op temperatuur te komen. Vervolgens wordt het gewalst om de pigmenten te pletten. Zo worden ze nóg intenser. Na een strenge controle wordt de verf bewaard in grote emmers om te rijpen. Net een mega wijnrek, al zou ik dit liever niet drinken. Het rijpen kan wel 1 tot 3 maanden duren! Vervolgens wordt het verpakt, zodat wij er mee kunnen schilderen. Hoe tof!

 

Klaar? Testen maar!

Nu zit er nog maar één ding op. Producten testen. Na de lunch gaan we los op een canvas. Tijdens de workshop ‘Mixed media’ gebruiken we: spuitbussen, gels, mediums, acrylverf en alles wat je maar kunt bedenken. Iedereen heeft totaal iets anders gemaakt en je kunt duidelijke karakterverschillen zien. Het is een ontzettend leuke dag samen met de andere workshoppers.

 

Aan de slag!

Zo gaaf om de mooie pigmenten en kleuren te zien tijdens de rondleiding. Mijn vingers beginnen alweer te jeuken om met een nieuw schilderij te beginnen. Misschien wel voor jou? Ik vind het geweldig om ruimtes te veranderen door middel van een schilderij of muurschildering. Ben jij geïnteresseerd in wat ik voor jou kan maken? Kijk dan in mijn portfolio.

‘Studio Kunst maakt ruimtes bijzonder’